hoe-val-je-ontspannen-in-slaap

Hoe val je ontspannen in slaap?

Ontspannen is belangrijk. Als je constant "aan" staat en niet tot rust komt, kan dit slecht zijn voor je concentratievermogen, humeur en gezondheid. Heb je moeite om ontspannen in slaap te vallen te midden van de prestatiedruk en stress op het werk, sociale media, of door jezelf te vergelijken met anderen? Dan is het hoog tijd om een momentje voor jezelf te nemen. Maar hoe kun je leren ontspannen bij stress en tegelijkertijd rustig in slaap vallen? In deze blog delen we vier waardevolle tips om je te helpen ontspannen en ontspannen in slaap te vallen.

Ontspannen slapen hoe doe je dat?

Ontspannen slapen hoe doe je dat? En wat betekent ontspannen überhaupt? Deze vraag vormt de start van onze blog over ontspannen slapen. Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: ontspannen betekent gewoon lekker tot rust komen en ervoor zorgen dat je weer energie krijgt. Vaak denken mensen bij ontspannen aan relaxen of mediteren. Hierdoor denken ze misschien dat je tijdens ontspanning helemaal niets actiefs of sociaals mag doen. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Iedereen heeft zijn eigen manieren om tot rust te komen. Wat voor de één ontspannend is, kan voor de ander juist actief zijn, en andersom. Het is belangrijk dat je zelf bepaalt wat voor jou werkt en dat jij je niet committeert aan allerlei stomme sociale verplichtingen waar je helemaal niet op zit te wachten. 

Hoe val je ontspannen in slaap: de kracht van lezen voor het slapengaan

Het lezen van een boek kan een ontsnapping bieden uit een wereld vol stress, zegt Jacqueline Bel, hoogleraar Nederlandse letterkunde, in een voorlopig onderzoek van de Universiteit van Sussex uit 2009 over de ontspannende werking van lezen.

Eerdere onderzoeken hebben ook aangetoond dat lezen erg rustgevend kan zijn. Een belangrijke reden hiervoor is dat je zelf de controle hebt. Je bepaalt zelf het tempo van het lezen, of je saaie stukken wilt overslaan, een pauze neemt of ervoor kiest om even voor je uit te staren. Deze 'vrijheid' wordt door veel mensen als zeer ontspannend ervaren.

Door vlak voor het slapengaan te lezen, kun je een betere nachtrust ervaren. Dit komt doordat het blauwe licht van schermen zoals die van je tv, laptop of telefoon je wakker houdt en dus je slaap beïnvloedt. Kies ervoor om een boek te lezen in plaats van schermen te gebruiken voordat je gaat slapen. We zijn ervan overtuigd dat dit ook voor jou een verschil kan maken en je kan helpen om ontspannen in slaap te vallen, zelfs bij stress.

ontspannen-in-slaap-vallen-lezen


Hoe val je ontspannen in slaap: sporten als rustmethode

Na een drukke dag op het werk thuiskomen en je favoriete serie op de bank kijken met een elektrische deken of verzwaringsdeken kan zeker helpen om tot rust te komen. Maar wist je dat het langer duurt voordat je echt ontspant dan wanneer je even gaat sporten?

Het kan misschien vreemd klinken om door te sporten tot rust te komen, maar wist je dat het juist kan helpen om ontspannen in slaap te vallen? Of je nu in de sportschool staat, op het voetbalveld rent, of een potje tennis speelt, het kan je helpen om je lichaam klaar te maken voor rust. Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Dit heeft te maken met hoe je lichaam stresshormonen afbreekt en zich ontdoet van de spanning. Door te bewegen stimuleer je de aanmaak van endorfine en serotonine, twee stofjes die je helpen om je stresshormonen te neutraliseren. Dit draagt bij aan een gevoel van ontspanning na een hectische werkdag.

Bovendien heeft sporten een preventieve werking. Door regelmatig te bewegen, wordt het stressniveau in je lichaam beter gereguleerd. Als je regelmatig sport, bouw je een goede 'voorraad' aan anti-stresshormonen op. Deze hormonen helpen je om stresshormonen in stressvolle situaties sneller af te breken, waardoor je beter bestand bent tegen stress. Als sporten niet helemaal jouw ding is, dan zijn er ook nog andere manieren om ontspannen voor het slapengaan.

ontspannen-in-slaap-vallen-sporten


Hoe val je ontspannen in slaap: start met mediteren

Het is misschien een bekend advies en je hebt het misschien al vaak gehoord, maar probeer het eens: ontspannen voor het slapengaan met meditatie. We hebben allemaal wel eens in kleermakerszit gezeten en 'hmmmm' geneuried. Mediteren gaat echter verder dan dat. Het is een techniek waarmee we onze geest tot rust kunnen brengen voor het slapen. Met meditatie proberen we een bepaalde staat van bewustzijn te bereiken die verschilt van onze normale toestand.

Dit kan zweverig klinken, en misschien is het dat ook wel, totdat je het zelf hebt ervaren! Geloof ons, we waren net zo sceptisch toen we begonnen met mediteren. We dachten ook: wat is dit nu weer? Wil je ontspannen voor het slapengaan met maximale concentratie? Dan kan een slaapmasker met bluetooth handig zijn! Ontspannen voor het slapengaan met meditatie biedt talloze voordelen. Het verbetert je concentratie, helpt angst te verminderen, bevordert een betere slaap, kan depressies voorkomen en zorgt voor een goede emotionele balans.

ontspannen-in-slaap-vallen-meditatie


Hoe val je ontspannen in slaap: bekijk een grappige film

Eerder hebben we natuurlijk gezegd dat tv kijken niet helpt bij ontspannen voor het slapen gaan. Laat in de avond, ongeveer een uur voordat je gaat slapen, is dit dan ook geen goed idee meer.

Echter, de avond duurt langer dan alleen dat uurtje. Je kunt dus prima een grappige film kijken vóór die tijd om ontspannen te worden en gemakkelijker in slaap te vallen. Dit helpt om tot rust te komen. Bij voorkeur doe je dit dan wel aan het begin van de avond en na het sporten, zoals je kon lezen bij tip 2 over hoe ontspannen in slaap te vallen.

Lachen zorgt namelijk dat we minder stress hebben. Ook lachen geeft, net als sporten, hormonen vrij die stress verminderen. Dus pak gerust een lekker drankje, je favoriete snacks en ga een avondje bankhangen met je favoriete comedy!

ontspannen-in-slaap-vallen-film


Hoe val je ontspannen in slaap: gebruik mondtape

Een ietwat ongebruikelijke tip, maar wellicht wel de moeite waard: mondtape gebruiken om ontspannen in slaap te vallen. Mondtape, ook wel bekend als 'slaperstape', is een dunne, hypoallergene tape die je over je mond plakt voordat je gaat slapen.

Het idee achter mondtape is dat het helpt om door je neus te ademen in plaats van door je mond. Door door je neus te ademen, activeer je het parasympathische zenuwstelsel, wat ontspanning bevordert. Bovendien kan het gebruik van mondtape helpen bij het voorkomen van snurken en het verbeteren van de kwaliteit van de slaap.

Het is belangrijk om te benadrukken dat mondtape gebruiken niet voor iedereen geschikt is, dus als jij last hebt van slaapapneu dan moet je het zeker niet doen. Maar voor sommige mensen kan het een effectieve manier zijn om ontspannen in slaap te vallen en te genieten van een diepere, meer rustgevende slaap. Geef het een vrijblijvende kans en wie weet is dit wel de langverwachte truc waar jij naar op zoek was om ontspannen in slaap te vallen!

Terug naar blog